Baltijos šalių vadovai pasirašė deklaraciją, remiančią Moldovos stojimą į ES

moldovosPrezidentas Gitanas Nausėda vizito Moldovoje metu kartu su Latvijos ir Estijos prezidentais pasirašė bendrą deklaraciją, remiančią šios šalies stojimą į Europos Sąjungą.

Deklaracijoje akcentuojamas palaikymas Moldovos eurointegracijai, pabrėžiama Moldovos svarba regiono saugumui ir stabilumui bei reiškiamas pasirengimas plėtoti dvišalius ryšius su šia šalimi, pranešė Lietuvos prezidentūra.

„Moldova padarė reikšmingą pažangą eurointegracijos kelyje. Pažymime Moldovos žmonių pastangas ir politinės vadovybės lyderystę įgyvendinant demokratines reformas, stiprinant teisės viršenybę ir siekiant užtikrinti žmogaus teises“, – pranešime cituojama deklaracija.

Spalio 20 dieną Moldovoje vyks referendumas dėl narystės ES.

Moldovoje pareikšti palaikymo šalies eurointegraciniams siekiams nuo pirmadienio taip pat vieši Lietuvos parlamento delegacija, sudaryta iš Seimo vicepirmininko Andriaus Mazuronio, parlamentarų Valentino Bukausko, Rasos Petrauskienės, Mindaugo Skritulsko ir Algirdu Stončaičio.

Moldova pastaruoju metu pasistūmėjo siekiant narystės ES. Užpernai jai suteikus kandidatės statusą, šių metų vasarą ES šalys pradėjo derybas dėl Moldovos ir Ukrainos stojimo.

Prašymus stoti į ES šios valstybės pateikė po 2022-ųjų Rusijos invazijos į Ukrainą.

2023 metų gruodį kandidatės statusas suteiktas ir Sakartvelui.

ES yra pritarusi stojimo deryboms su Bosnija ir Hercegovina bei pradėjusi derybas su Serbija, Juodkalnija, Albanija, Šiaurės Makedonija.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode