Teismas atmetė P. Gražulio skundą dėl VRK sprendimo neregistruoti jo kandidatu į Seimą

 

skundaLietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) ketvirtadienį atmetė Tautos ir teisingumo sąjungos (centristų, tautininkų) pirmininko Petro Gražulio skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo neregistruoti jo kandidatu rinkimuose į Seimą.

„Pareiškėjui teisėtai yra pritaikytas draudimas neleidžiantis Seimo nariui, kurio mandatas buvo panaikintas, (...) kandidatuoti Seimo rinkimuose“, – ketvirtadienį posėdyje kalbėjo teisėja Veslava Ruskan.

„Šis teisinis draudimas yra tiesioginė teisės nuostatų dėl apkaltos pasekmė, tačiau šis draudimas nėra bendras ir neribotas, taigi nelaikytinas neproporcinga sankcija“, – teigė ji.

Anot teisėjos, įvykiai, dėl kurių P. Gražuliui surengta apkalta, yra „atskleisti ir teisiškai kvalifikuoti Konstitucinio Teismo išvadoje“.

„Tai po dešimt metų aš jau po žeme būsiu“, – paskelbus sprendimą sakė P. Gražulis.

Šis teismo sprendimas nėra skundžiamas.

Sprendimą neregistruoti P. Gražulio kandidatu į Seimą VRK priėmė praėjusį ketvirtadienį.

Komisijos teigimu, P. Gražulis neatitinka Rinkimų kodekso reikalavimo, jog asmuo, apkaltos proceso tvarka pašalintas iš pareigų arba netekęs Seimo nario mandato, gali būti renkamas Seimo nariu tik, kai nuo jo mandato panaikinimo yra praėję ne mažiau kaip dešimt metų. 

Tuo metu P. Gražulio mandatas atimtas pernai gruodžio 18 dieną.

P. Gražulis siekė vesti partijos kandidatų sąrašą Seimo rinkimuose. Anot jo, kandidatavimas ir pareigų ėjimas prisiekus yra du skirtingi dalykai.

Pernai Konstitucinis Teismas pripažino, kad P. Gražulis, sąmoningai balsuodamas už kitą Seimo narį jam nematant, pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką. Dėl to gruodį per apkaltą panaikintas jo Seimo nario mandatas.

Konstitucija numato, kad per apkaltą iš pareigų pašalinus Seimo narį jis dešimt metų negali eiti pareigų, kurioms reikalinga konstitucinė priesaika.

Vis dėlto P. Gražulis teigė ketinantis dėl tokio LVAT sprendimo kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT).

„Dabar duosiu aš pirmiausia į teismą, – žurnalistams kalbėjo europarlamentaras. – Aš manau, kad kandidatuoti galiu, aiškiai pasakyta Konstitucijoje, kad galiu.“

P. Gražulis dar yra teisiamas dėl LGBTQ asmenų niekinimo, anksčiau jis pripažintas kaltu korupcijos byloje, nes veikė šaldytos produkcijos gamintojos „Judex“ interesais

Birželį P. Gražulis yra išrinktas į Europos Parlamentą.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode