R. Žemaitaitis skundžiasi EŽTT dėl jo apkaltos proceso

apkaltosEksparlamentaras, partijos „Nemuno aušra“ lyderis Remigijus Žemaitaitis skelbia kreipęsis į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT) dėl jo atžvilgiu vykusio apkaltos proceso.

Politikas pirmadienį pranešė, kad prašo teismo išaiškinimo, ar vertinant jo pasisakymus apie Izraelį ir žydus Lietuvoje nebuvo pažeista teisė į saviraišką.

EŽTT įteiktoje peticijoje politikas tvirtina, kad Lietuva pažeidė jo teisę į saviraiškos laisvę, kai Seime dėl jo pasisakymų buvo sudaryta apkaltos komisija, kai parlamentas po to kreipėsi į Konstitucinį Teismą tuos prašydamas tuos pasisakymus įvertinti ir kai teismas paskelbė apie pažeistą Seimo nario priesaiką.

R. Žemaitaitis tvirtina taip buvęs persekiojamas valstybės institucijų už politiniam elitui nepriimtiną jo nuomonę apie Izraelio – „Hamas“ konfliktą.

R. Žemaitaitis savo pranešime sako tapęs „atšaukimo“ kultūros auka.

„Gaila, kad Lietuva per ketverius liberalų ir konservatorių valdymo metus tapo šalimi, kur valdžios kritikai arba tie, kurie nukrypsta nuo konservatorių brėžiamos politinės linijos, skandinami „atšaukimo“ kultūroje. Ir nesvarbu, ar tu esi eilinis pilietis, ar Justinas Marcinkevičius. Tą patį bandė padaryti ir su manimi“, – pranešime cituojamas politikas.

„Jaučiu pareigą kovoti už teisę turėti savo nuomonę ir ją reikšti. Ir ne tik dėl savęs. Visų pirma dėl to, kad Lietuvos žmonės nebijotų kalbėti ir kritikuoti valdžią“, – pridūrė R. Žemaitaitis.

R. Žemaitaitis Konstitucinio Teismo yra pripažintas sulaužęs priesaiką ir pažeidęs Konstituciją dėl antisemitinių pareiškimų. Apkaltos jis išvengė balandį pasitraukdamas iš Seimo.

Politikas savo „Facebook“ paskyroje pernai birželį piktinosi premjerės Ingridos Šimonytės vizitu Izraelyje, apkaltino žydus lietuvių trėmimu, žudymu, vertino žinią apie Izraelio nugriautą palestiniečių mokyklą, Izraelį prilygino karą Ukrainoje vykdančiam Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir citavo antisemitinį eilėraštį.

Pats R. Žemaitaitis savo pasisakymų teigė nelaikantis antisemitiniais, tačiau Konstitucinis Teismas konstatavo, kad „juose vartojami, be kita ko, tautiniu pagrindu išskiriamai visuomenės daliai priklausančius asmenis niekinantys jų orumą žeminantys apibūdinimai, cituojama skaičiuotė (...), kurioje vaizduojamas smurtas prieš žydų tautybės asmenis, juos išjuokiant“.

Pasak teismo, tokiais apibūdinimais, citatomis, tautinių mažumų tarpusavio nepakantumą skatinančiais, Holokaustą menkinančiais teiginiais politikas demonstravo neapykantą tautiniu pagrindu išskiriamai asmenų grupei.

Pernai lapkritį R. Žemaitaičio įsteigta „Nemuno aušra“, pirmą kartą dalyvausianti rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose, turi beveik 3 tūkst. narių.

Rugpjūčio pradžioje paskelbtame „Spinter tyrimų“ partijų reitinge ji užėmė antrą vietą, 10,2 proc. respondentų nurodžius, kad balsuotų už šią politinę jėgą. Prezidento rinkimuose gegužę dalyvavęs R. Žemaitaitis surinko 9,21 proc. balsų ir liko ketvirtas.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode