Policininko nušautos moters sūnūs siekia prisiteisti po 50 tūkst. eurų

sunusmotersDu Vilniaus rajone policininko nušautos moters sūnūs siekia prisiteisti po 50 tūkst. eurų neturtinės žalos.

Apie tai penktadienį per posėdį pranešė Vilniaus apygardos teismo teisėja Julita Dabulskytė-Raizgienė, priėmusi nukentėjusiųjų civilinį ieškinį. Jis bus nagrinėjamas kartu su baudžiamąja byla.

Juo taip pat siekiama prisiteisti 11 tūkst. eurų turtinės žalos, laidotuvių ir advokato išlaidas.

Kaltinamojo Dariaus Šerpyčio advokatas Romualdas Drakšas žurnalistams teigė, kad prašoma priteisti suma neatitinka teismų praktikos.

„Tokiais atvejais priteisiama po 20–30 tūkst. eurų. Bet mes nesutinkame su kalte, taigi, nesutinkame ir su ieškiniu“, – teigė gynėjas.

Anot jo, jeigu policininkas būtų nuteistas, tai būtų didelis smūgis visai policijai ir labai blogas precedentas.

„Renkasi jo kolegos ne vien todėl, kad jį asmeniškai pažįsta, bet jie puikiai supranta, kad kiekvienas kitas atsidūręs tokioje situacijoje, kai tave puola, turės dešimt kartų pagalvoti ar ginti pilietį, ar ginti save“, – kalbėjo advokatas.

„Nes tu gali paimti chuliganą, psichiškai nesveiką, kuris puola tave su peiliu, netyčia nušauti nepataikęs. (...) Ir paskui būsi tąsomas. Tai jeigu jis gintų kitą pilietį, sakykime, kurį pamatė, kad užpuolė. Lygiai taip pat jis būtų tąsomas. Tai policijai, kaip tokiai sistemai, bus smūgis, jeigu jis bus nuteistas“, – pridūrė jis.

Bylą dėl pareigūno nušautos agresyvios moters teismas turėjo pradėti nagrinėti dar liepą, tačiau tuomet posėdis atidėtas nukentėjusiųjų advokatui nespėjus pateikti civilinio ieškinio.

Penktadienį paaiškėjo, kad nukentėjusieji jo paslaugų atsisakė ir pasisamdė naują advokatą. Šis dėl užimtumo kitoje byloje negalėjo dalyvauti posėdyje. Dėl to byla dar kartą atidėta, posėdis planuojamas spalio 4-ąją.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnas D. Šerpytis kaltinamas nužudymu viršijus įgaliojimus. Policininko advokatas ginamojo veiksmus vadina akivaizdžia būtinąja gintimi.

Palaikyti kaltinamo pareigūno D. Šerpyčio tiek pirmajame, tiek antrajame posėdyje susirinko kelios dešimtys policijos pareigūnų.

Baudžiamoji byla pradėta po to, kai pernai gruodžio viduryje, į įvykio vietą atvykęs pareigūnas panaudojo tarnybinį ginklą. Per incidentą vietoje žuvo moteris.

Tyrimo metu nustatyta, kad tą dieną pareigūnas į įvykio vietą vyko gavęs pranešimą apie moters keliamą grėsmę greitosios medicininės pagalbos brigados medikams.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad siekdamas sulaikyti moterį pareigūnas neišnaudojo visų jo turėtų galimybių veikti kitaip, klaidingai įvertino būtinosios ginties situaciją ir panaudojo šaunamąjį ginklą nesant neišvengiamo pavojaus jo ar kitų asmenų gyvybei bei sveikatai, todėl moters žūtis kvalifikuotina kaip nužudymas.

Šis įvykis pernai vėl įžiebė diskusijas Lietuvoje dėl to, kokiomis sąlygomis pareigūnai Lietuvoje turėtų naudoti tarnybinius ginklus, ir kokių apsaugos priemonių reikia greitosios medicinos pagalbos paramedikams.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode