Žiema dažnai mums atneša ne tik gražius vaizdus pro langą ir smagias pramogas, bet ir ne tokias mielas peršalimo ligas, kurias dažnai lydi jų „ištikima draugė“ – temperatūra. Nežinau, ar ir mūsų protėviai jos taip bijojo, bet mes esam įbauginti kaip reikiant. Pasirodo, visai be reikalo. Todėl dažnai bėgdami nuo vilko (t.y. gerdami temperatūrą mažinančius vaistus), užšokame ant meškos. Bet apie viską nuo pradžių.
Mikrobams patekus į mūsų kūnus, darbo pirmieji imasi makrofagai. Jie mikrobus (bakterijas, virusus) tiesiog suvalgo. Makrofagai taip pat gamina interleukinus (IL-1), kurie, patekę į kraują, yra nunešami į apatinę smegenų dalį (pagumburį). Taip yra duodamas signalas pakelti kūno temperatūrą. Kūną krečiantis drebulys ir šaltis yra priemonės sužadinti medžiagų apykaitą ir sukelti karščiavimą. Tam, kad kūnas prarastų kuo mažiau šilumos, yra apribojamas kraujo tekėjimas į odą. Būtent dėl šios priežasties karščiuojantys žmonės atrodo išblyškę.
Kokia karščiavimo nauda?
- Mūsų kūnas gamina:Iš kraujo pašalinama geležis. Ligos metu ji kaupiama kepenyse. Taip yra užkertamas kelias bakterijoms daugintis, nes jos netenka savo maisto šaltinio (geležies).
- daugiau antikūnų (būtent tų, kurie būtų pajėgūs kovoti su konkrečiais mūsų kūną atakuojančiais mikroorganizmais);
- daugiau baltųjų kraujo kūnelių, kurie kovoja su svetimkūniais ir ligų sukėlėjais;
- daugiau interferonų, kurie blokuoja virusų plitimą.
- Pakilusi kūno temperatūra neleidžia bakterijoms ir virusams daugintis, sunaikina mikrobus (taip, kaip mes kepame, verdame ar kaip kitaip karštyje apdorojame mėsą prieš ją valgant tam, kad žūtų bakterijos, tą patį temperatūra daro ir mūsų kūno viduje. Dauguma bakterijų negali išgyventi 38.40 kūno temperatūroje, o 38.90 temperatūroje virusai negali daugintis ir plisti po mūsų kūną).
Taigi aukšta temperatūra rodo, kad mūsų imuninė sistema dirba visu pajėgumu. Pakilusią temperatūrą mažindami naudojant antipiretikus (paracetamolį, ibuprofeną) ar kitus temperatūrą mažinančius vaistus, mes sukuriame palankias sąlygas į mūsų kūną patekusiems pavojingiems virusams ir bakterijoms išgyventi bei daugintis. Tokiu būdu prailginame sveikimo laiką ir patys to nenorėdami, prisidedame prie chroninių ligų formavimo.
Patys svarbiausi dalykai turint temperatūros: poilsis ir daug skysčių. Geriausia yra gerti vandenį arba šviežiai spaustų apelsinų, vynuogių ar kitokių sulčių, kurios jūsų kūną aprūpintų vitaminais ir mineralais.
Rekomenduojama nevalgyti sunkiai virškinamo bei daug baltymų turinčio maisto, nes tada energija bus naudojama maisto virškinimui, o ne kovai su infekcija.
Taigi kitą kartą pakilus kūno temperatūrai, neskubėkite jos numušinėti vaistais. Tiesiog padėkite savo kūnui kovoti su infekcija laikydamiesi lovos režimo ir gerdami daug skysčių. Tokiu būdu ne tik suteiksite galimybę organizmui greičiau įveikti mikrobus, bet ir sustiprinsite savo imuninę sistemą.