Parama dėkojame




Mums rašo. Žavinga tai, kas nenuspėjama!

kinasLaikas turi savas taisykles

1999 metų rudenį, tuometiniame garsiame Naftininkų kultūros centre įvyko neeilinė šventė – mažeikiškio Sauliaus Mažinto iniciatyva, naujai pritaikytoje ir rekonstruotoje Mažojoje salėje buvo atidarytas privatus modernus kino teatras „EOS“. Veiklos metais, jame buvo parodyti žymiausi to meto vaidybiniai bei animaciniai kino filmai. Tačiau tuomet nebuvo apsiribota tik kino filmų demonstravimu ir spalio mėnesį, susibūrė vienintelis toks Lietuvoje, kino mėgėjų klubas, kuriam vadovavo „EOS“ direktorius S. Mažintas. Klubo nariai, savose mokyklose bei draugų rate, „nešė žinią“ ir stengėsi sudominti bendraamžius, su mūsų mieste naujai atsiradusia, laisvalaikio praleidimo forma, o susitikimų metu, sužinodavo pageidavimus, išklausydavo pasiūlymus.

Laikas turi nerašytą taisyklę, kad visi dalykai kažkada vis tiek baigiasi. Taip nutiko ir su šio klubo veikla, kuris visiems laikams paliko savo kuklų pėdsaką mūsų miesto istorijoje.

Dėl žiūrovų stokos, užklupusios ekonominės krizės, kino teatrą buvo sunku išlaikyti ir 2006 m. jo veikla buvo nutraukta.

Istorija neturi pabaigos

Buvusi šio klubo narė, mažeikiškė Rasa, dabar gyvena Airijoje ir dirba didelėje kino kompanijoje „Ardmore studios“. Ji niekada negalėjo net pagalvoti, kad jaunystėje patirta pirmoji artimesnė pažintis su kino pasauliu, ją netikėtu rakursu, pasivys po daugelio metų jau visai kitoje šalyje.

Šiandieną, moteris tebesaugo kino filmo „Instinktas“ (rež. Jon Turteltaub) plakatą, kuriame serijinio žudiko Hannibal Lector vaidmenį, atliko šešis kartus nominuotas Oskaro premijos laureatas Anthony Hopkins. Ant jo puikuojasi, ne tik genialaus aktoriaus portretas, bet ir buvusių kino klubo narių autografai, palikti prisiminimui. Tai buvo vienas iš pirmųjų kino filmų tuomet parodytų Mažeikiuose.

Netikėta staigmena

Šių metų, kovo mėnesį, 85-erių metų aktorius keletą savaičių, filmavosi „ Ardmore studios“ paviljonuose, įkūnydamas istorinę asmenybę Zigmund Freud. Aktorius prisiminė, kad šioje studijoje jis jau filmavosi, viename iš pirmųjų savo filmų, prieš 50 metų, todėl jam buvo labai malonu čia vėl sugrįžti.

Rasa papasakojo, kad buvo stipriai nustebinta ir sujaudinta, kai kino genijus netikėtai užėjo į jos darbo vietą ir šiltai pasisveikino, vėliau aktorių ne kartą teko matyti ir filmavimų metu.

Moteris papasakojo, kad jai kilo spontaniškas sumanymas, gauti kino genijaus autografą. Viena iš filmavimo komandos prodiuserių, mielai sutiko padėti įgyvendinti šį netikėtą „projektą“. Interneto pagalba, į Airiją, operatyviai buvo persiųsta „Instinkto“ plakato kopija ir, pasitaikius progai, perduota aktoriui, kuris pasidomėjo iš kokios šalies ir kokio miesto yra ši Rasa bei pasirašė su palinkėjimu.

Pasauliui ir žemei jau pamažu belaukiant didžiųjų pavasario švenčių – šv. Velykų, gyvenimas Rasai padovanojo neįtikėtiną susitikimą. Dėl tokių akimirkų tikrai verta gyventi!

P.S. Prieš keletą savaičių, šioje studijoje filmavosi ir kita pasaulinė kino žvaigždė Russell Crowe.

Nuotr. iš asmeninio archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode