Parama dėkojame




ziemaUkrainos atominės elektrinės, esančios ukrainiečių kontroliuojamose teritorijose, iki žiemos pradės veikti pilnu pajėgumu ir tieks elektros energiją, pirmadienį pranešė Ukrainos atominių elektrinių operatorė „Enerhoatom“. 

„Visa mūsų turima energija bus atiduota į elektros tinklą“, – žurnalistams sakė „Enerhoatom“ vadovas Petro Kotinas.

Jis taip pat nurodė, kad iki žiemos bus atliekami tam tikrų reaktorių techninės priežiūros darbai.

P. Kotinas kalbėjo pietų Ukrainoje esančioje Južnoukrajinsko AE per vieno iš trijų reaktorių, kurių kiekvieno galia siekia 1 000 megavatų, paleidimo ceremoniją. 

Šiuo metu Ukrainos kontroliuojamoje teritorijoje yra trys atominės elektrinės, turinčios iš viso devynis reaktorius.

„Į žiemą įžengsime su devyniais reaktoriais, veikiančiais visu pajėgumu“, – sakė P. Kotinas ir pridūrė, kad keturi iš jų šiuo metu yra remontuojami ir pradės veikti iki lapkričio.

Visų reaktorių bendra galia turėtų siekti beveik 7 600 megavatų. 

Ketvirtoji atominė jėgainė, kuri, be kita ko, yra didžiausia Europoje, yra Zaporižios atominė elektrinė, turinti šešis reaktorius. Nuo 2022-ųjų kovo ją yra užėmusios Rusijos pajėgos. 

Anot P. Kotino, yra itin svarbu atgauti Zaporižios AE, kurios galia siekia 6 000 megavatų, kontrolę, norint tiekti elektros energiją Ukrainai. 

Birželį Ukraina pradėjo ilgai lauktą kontrpuolimą, siekdama išstumti Rusijos pajėgas iš teritorijų šalies rytuose ir pietuose, tačiau kol kas pasiekė gana nedidelę pažangą.

P. Kotinas teigė, kad Ukrainos AE tiesiogiai nepaveikė praėjusių metų rudenį ir žiemą Rusijos smūgių energetikos infrastruktūrai banga, dėl kurios sutriko elektros energijos tiekimas milijonams Ukrainos namų ūkių.

„Enerhoatom“ vadovo nenustebino Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generalinio direktoriaus Rafaelio Grossi (Rafaelio Grosio) pareiškimas, kad ant Zaporižios elektrinės stogo nebuvo rasta jokių sprogmenų.

Liepos pradžioje Kyjivas apkaltino Maskvą rengiant provokaciją, o kariuomenė pareiškė, kad ant trečiojo ir ketvirtojo reaktorių stogų buvo padėti daiktai, panašūs į sprogstamuosius įtaisus.

P. Kotinas pažymėjo, kad TATENA ekspertai turėjo labai ribotas galimybes ir galėjo patekti tik ant dviejų iš šešių blokų stogų.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode