Parama dėkojame




Vilniaus savivaldybė norintiems nukirsti medžius numatė daugiau reikalavimų

nukirstiVilniaus savivaldybė pirmadienį pranešė numačiusi papildomų reikalavimų, kai planuojama šalinti vertingus, brandžius medžius.

Atvejais, kai dėl prastos būklės bus numatomas mažesnio nei 60 cm diametro medžių šalinimas, sprendimą, kaip ir iki šiol, priims savivaldybės specialistai. Jei medžio diametras bus didesnis, bus privaloma pateikti eksperto arboristo išvadą dėl medžio perspektyvumo.

Kai, anot savininkų, brandus medis kenkia esamam užstatymui ir jį norima pašalinti, pareiškėjui dėl želdinio šalinimo teks pateikti eksperto konstruktoriaus ir eksperto arboristo vertinimą. 

Jei medžius bus norima šalinti dėl planuojamo užstatymo, vystytojams bus keliamos papildomos sąlygos priklausomai nuo medžio diametro ir kitų kriterijų, tuomet gali tekti savivaldybei pateikti Regioninės architektų tarybos išvadas dėl projektinių sprendinių.  Tarybos sudėtyje privalės būti ir kraštovaizdžio architektas. 

Tokiais atvejais vystytojai taip pat turės aptarti numatomą želdinių šalinimą sklypo detaliojo planavimo arba projektinių pasiūlymų viešinimo etape. Gavus statybą leidžiantį dokumentą savivaldybė galės rekomenduoti vystytojams informuoti gyventojus apie išskirtinai bendruomenėms svarbių želdinių šalinimą. 

„Prie vieno stalo pakvietėme nekilnojamojo turto vystytojus, arboristikos ir architektūros ekspertus, gyventojus ir susitarėme, kad skirsime daugiau dėmesio želdinių klausimams svarstant naujus projektus. Taip pat remsimės ekspertinėmis išvadomis priimdami sprendimus dėl želdinių persodinimo, pakeitimo ar šalinimo. Tikiuosi, kad tai suteiks daugiau aiškumo ir tarpusavio supratimo“, – sako Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Kaip skelbia savivaldybė, medžių algoritmas nuo šiol taikomas visais atvejais, kai numatomas jų šalinimas dėl būklės, poveikio statiniams arba kai jų vietoje numatomas naujas užstatymas.

Pernai gegužę kilo visuomenės pasipiktinimas, kuomet Vilniaus centre, Ceikinių gatvėje, nekilnojamojo turto plėtotoja „Rinktinės NT“ nukirto ilgaamžį ąžuolą. Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) yra nustatęs, jog ąžuolą nukirtusi įmonė turi sumokėti 2889 eurų baudą, tuo metu Vilniaus miesto savivaldybė yra nustačiusi 141 tūkst. eurų žalą. Situaciją tiria teisėsauga. 

Vilniečiai buvo sujudę ir pernai vasarą susirinko prie rašytojui Romainui Gary skirto paminklo Vilniaus Jono Basanavičiaus gatvėje siekdami išreikšti nepritarimą bendrovės „Dobilo daigas“ planams virš kavinės esančioje terasoje nupjauti devynis senus medžius. Tuomet nuspręsta dėl medžių atlikti nepriklausomą ekspertizę. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode