Sprogimas

Mažeikiuose – ikonų paroda iš Ukrainos

ikonuTrečiadienį, kovo 22 dieną, Mažeikių muziejuje pristatyta ikonų paroda „Jų akys žvelgia į sąžinę“, atkeliavusi iš Ukrainos Radomyšlio pilies kolekcijos. Atidarymo metu lankytojai galėjo ne tik apžiūrėti sakralinio meno pavyzdžius, bet ir paragauti Mažeikiuose gyvenančios ukrainietės gamintų pyragėlių.

Meno kūriniai – karo „pabėgėliai“

Karo Ukrainoje pradžioje, 100 kilometrų nuo Kijevo esančioje Radomyšlio pilyje saugomai ikonų kolekcijai kilo reali grėsmė, todėl buvo susirūpinta jų išsaugojimu. „Ukrainoje vyksta karas, žūsta ne tik žmonės, žūsta ir tai, ką jie yra sukūrę“, – parodos atidaryme sakė Mažeikių muziejaus direktorius Vaidotas Balzeris. Idėją meno vertybes perkelti į Lietuvą įgyvendino kolekcijos savininkė Ukrainos namų ikonų ir senienų muziejaus „Ukrainos dvasia“ įkūrėja Olga Bogomolec ir muziejaus direktorius Jurijus Rudnickis kartu su Anykščių krašto Garbės ambasadoriumi Ukrainoje Virginijumi Strolia.

Keturios dešimtys kūrinių

Parodoje eksponuojama keturios dešimtys ikonų yra tik maža dalis kolekcijos – Radomyšlio pilyje iš viso sukaupta apie 5000 eksponatų. Parodos kuratorė Vida Keršienė atskleidė, jog kolekcijos savininkė O. Bogomolec ikonas kaupė 15 metų, o pirmieji meno kūriniai buvo įsigyti sendaikčių turgeliuose. Pasak V. Keršienės, kai kurie eksponatai yra ne pačios geriausios būklės, tačiau šiuo, šaliai sunkiu, laiku jie yra tarsi Ukrainos ambasadoriai: „Jų misija – tapti atokvėpio erdve ukrainiečiams, o mums lietuviams, geriau pažinti jų kultūrą“, – sakė V. Keršienė.

Ragavo nacionalinius pyragėlius

Parodos atidarymo dalyviai turėjo galimybę ne tik apžiūrėti ikonas, bet ir pasivaišinti. Parodoje dalyvavusi Mažeikių Švč. Jėzaus Širdies parapijos „Carito“ reikalų vedėja Danutė Komovienė pasakojo, jog mūsų rajone gyvenanti ukrainietė, „Carito“ savanorė, ruošia labai gardžius ukrainietiškus patiekalus – tuo galėjo įsitikinti ir parodos dalyviai ir paragauti ukrainietės gamintus nacionalinius pyragėlius.

Paroda keliauja po Lietuvą

Paroda mėnesį praleidusi A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus salėje Anykščiuose, vėliau buvo perkelta į Ukmergę, o dabar pasiekė Mažeikių miestą. Mažeikių muziejuje sakralinio meno paroda bus eksponuojama iki balandžio 22 dienos, kolekcijos savininkams leidus, ir toliau keliaus po Lietuvą.

Autorės nuotr. Daugiau nuotraukų: (1) Facebook

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode