Sprogimas

viesiUkrainos sostinėje pirmadienį vieši JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis socialiniuose tinkluose pasidalijo nuotrauka, kurioje jis užfiksuotas su netikėto vizito atvykusiu JAV lyderiu, ir parašė: „Josephai Bidenai, sveiki atvykę į Kyjivą! Jūsų vizitas – itin svarbus paramos visiems ukrainiečiams ženklas.“

Baltieji rūmai savo ruožtu pasidalijo J. Bideno pareiškimu, kuriame prezidentas sakė: „Pasauliui ruošiantis minėti pirmąsias žiaurios Rusijos invazijos į Ukrainą metines, šiandien atvykau į Kyjivą susitikti su prezidentu Zelenskiu ir dar kartą patvirtinti mūsų nepajudinamą ir tvirtą įsipareigojimą Ukrainos demokratijai, suverenitetui ir teritoriniam vientisumui.“

„Šiandien Kyjive susitinku su prezidentu Zelenskiu ir jo komanda, kad išsamiai aptartume mūsų paramą Ukrainai. Paskelbsiu apie dar vieną svarbios įrangos, įskaitant artilerijos šaudmenis, prieštankines sistemas ir oro erdvės stebėjimo radarus, pristatymą, siekiant padėti apsaugoti Ukrainos žmones nuo bombardavimo iš oro“, – priduriama pareiškime.

J. Bideno teigimu, naujasis paketas bus 500 mln. dolerių (468 mln. eurų) vertės, o apie jį oficialiai bus paskelbta antradienį.

Pareiškime taip pat sakoma, kad vėliau šią savaitę JAV paskelbs apie naujas sankcijas Rusijai.

Ukrainiečių žiniasklaida kiek anksčiau pasidalijo nuotraukomis ir vaizdo įrašais iš sostinės, kuriuose užfiksuoti abu prezidentai.

Juose matyti J. Bidenas ir V. Zelenskis žingsniuojantys viena centrinių Kyjivo aikščių, o fone girdėti oro pavojaus sirenos. Tad J. Bidenas galėjo pajusti, kaip jau beveik metus turi gyventi ukrainiečiai.

Išėję iš drauge aplankytos katedros, J. Bidenas ir V. Zelenskis ramiai pastovėjo prie memorialinės sienos nuo 2014-ųjų žuvusiems ukrainiečių kariams pagerbti.

„Kyjivas stovi“

JAV vadovas priminė beveik prieš metus išsakytus nuogąstavimus, kad Rusijos invazinės pajėgos gali greitai užimti Ukrainos sostinę.

„Po metų Kyjivas stovi, – sakė J. Bidenas. – Ukraina stovi. Demokratija stovi. Amerikiečiai yra su jumis ir pasaulis yra su jumis.“

Vizitas Ukrainoje vyksta J. Bidenui siekiant, kad sąjungininkai vieningai palaikytų Ukrainą, nes prognozuojama, kad karas intensyvės, abiem pusėms rengiantis pavasario puolimui.

V. Zelenskis spaudžia sąjungininkus paspartinti pažadėtų ginklų sistemų pristatymą ir ragina Vakarus pristatyti Ukrainai naikintuvų – tai padaryti J. Bidenas iki šiol atsisakė.

Ukrainos vadovas sakė, kad jis ir J. Bidenas kalbėjosi apie „tolimojo nuotolio ginklus ir ginkluotę, kuri vis dar gali būti tiekiama Ukrainai, nors anksčiau ji nebuvo tiekiama“. Tačiau jis nekalbėjo apie kokius nors naujus įsipareigojimus.

J. Bideno vizito į Kyjivą, o vėliau – į Varšuvą, tikslas yra pabrėžti, kad Jungtinės Valstijos yra pasirengusios palaikyti Ukrainą „tiek, kiek reikės“, kad būtų atremtos Rusijos pajėgos.

„Maniau, kad labai svarbu, jog nekiltų jokių abejonių, jokių abejonių dėl JAV paramos Ukrainai šiame kare“, – sakė J. Bidenas. 

„Laisvė yra neįkainojama“

Praėjus beveik metams nuo invazijos pradžios, Kyjivą ir toliau tvirtai kontroliuoja Ukraina, o į miestą sugrįžo normalumo regimybė. Pagrindinės kovos vyksta šalies rytuose, nors reguliariai Maskva surengia raketų ir dronų atakų prieš karinę ir civilinę infrastruktūrą kitose Ukrainos dalyse.

J. Bidenas perspėjo, kad „žiaurus ir neteisingas karas“ dar toli gražu nėra laimėtas.

„Kaina, kurią teko patirti Ukrainai, yra nepaprastai didelė. Ir aukos pernelyg didelės, – sakė J. Bidenas. – Mes žinome, kad ateityje laukia labai sunkios dienos, savaitės ir metai. Tačiau Rusijos tikslas buvo nušluoti Ukrainą nuo žemėlapio. Putino užkariavimo karas žlunga.“

„Jis tikisi, kad mes nesusitelksime, – sakė J. Bidenas apie Rusijos lyderį. – Jis manė, kad gali mus pergudrauti. Nemanau, kad dabar jis taip galvoja. Dievas žino, ką jis galvoja, bet nemanau, kad jis taip galvoja. Tačiau jis tiesiog akivaizdžiai klydo. Tiesiog klydo.“

Vizitas taip pat suteikia J. Bidenui galimybę iš arti pamatyti, kokius nuostolius Ukrainai padarė Rusijos invazija. Žuvo tūkstančiai Ukrainos karių ir civilių, milijonai gyventojų pabėgo nuo karo, o Ukraina patyrė dešimtis milijardų dolerių (eurų) žalos infrastruktūrai.

J. Bidenas pažadėjo ilgalaikę paramą Ukrainai, sakydamas, kad „laisvė yra neįkainojama. Dėl jos verta kovoti tiek, kiek reikės“.

„Ir būtent tiek laiko mes būsime su jumis, pone prezidente, tiek laiko, kiek reikės“, – pažadėjo J. Bidenas.

V. Zelenskis, kalbėdamas angliškai, atsakė: „Mes tai padarysime.“

Jis taip pat pareiškė, kad Rusija neturi šansų laimėti karo.

„Tai nedviprasmiškas signalas, kad Rusijos bandymai laimėti neturės jokių šansų, – sakė jis, turėdamas omenyje J. Bideno vizitą ir naujus pažadus dėl karinės paramos. – Kartu mes apsaugosime savo miestus, savo žmones nuo Rusijos teroro“.

Vizitas planuotas labai slaptai

Nors vakarietiškos raketų „žemė–oras“ sistemos pastiprino Ukrainos galimybes apsiginti, vizitas yra reta JAV prezidentų išvyka į konfliktų zonas, kur JAV ar jų sąjungininkės nekontroliuoja oro erdvės. Kol kas neaišku, ar Vašingtonas iš anksto įspėjo Maskvą apie vizitą, kad būtų išvengta bet kokio apsirikimo, galinčio nulemti tiesioginį dviejų branduolinį ginklą turinčių valstybių konfliktą.

JAV kariškių Ukrainoje nėra, išskyrus mažą jūrų pėstininkų dalinį, saugantį ambasadą Kyjive, tad šis J. Bideno vizitas yra dar komplikuotesnis nei ankstesnių JAV lyderių neseni apsilankymai karo zonose.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija anksčiau pirmadienį pareiškė, kad sostinėje laukiama „svarbiausių partnerių iš Vakarų“, vietos žiniasklaidai skelbiant apie uždarytas gatves Kyjivo centre.

Ukrainos užsienio reikalų viceministras Andrijus Melnykas per televiziją sakė: „Kol kas palaikykime šią intrigą ir neužbėkime įvykiams už akių. Tikiuosi, kad rengiama staigmena bus sėkminga.“

„Mums svarbu, kad pirmųjų agresijos, didelio masto agresijos, metinių išvakarėse pajustume ir pamatytume ne tik žodinį palaikymą, ne tik solidarumą, kurį matėme, bet ir dar didesnę pagalbą ir mūsų svarbių, pagrindinių partnerių buvimą Kyjive“, – sakė jis.

Pastarosiomis savaitėmis buvo spėliojama, kad J. Bidenas maždaug tuo metu, kai vasario 24-ąją bus minimos Rusijos invazijos metinės, gali apsilankyti Ukrainoje. Tačiau Baltieji rūmai ne kartą sakė, kad jokia prezidento kelionė į Ukrainą neplanuojama, net po to, kai anksčiau šį mėnesį buvo paskelbta apie J. Bideno vizitą Lenkijoje.

Saugumo sumetimais J. Bideno vizitas Baltuosiuose rūmuose buvo planuojamas labai slaptai – apie šiuos planus žinojo tik palyginti nedidelė padėjėjų grupė.

Penktadienį paklaustas, ar J. Bidenas galėtų nuvykti ir į kitas šalis, ne tik Lenkiją, Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis) atsakė: „Šiuo metu [planuojama], kad kelionė vyks Varšuvoje.“ Po kelių akimirkų J. Kirby neskatinamas pridūrė: „Aš pasakiau „šiuo metu“. Kelionė vyks... Varšuvoje. Nenorėjau, jog atrodytų, tarsi užsimenu apie kokį nors jos keitimą.“

J. Bidenas sekmadienį kelios minutės po 4 val. vietos laiku tyliai išvyko iš Andrewso (Endriuso) oro pajėgų bazės netoli Vašingtono ir pakeliui į Ukrainą buvo sustojęs Ramšteino oro pajėgų bazėje Vokietijoje.

Be kita ko, pirmadienio rytą Kyjivo srityje ir keliuose kituose Ukrainos regionuose buvo paskelbtas oro pavojus.

Tuo metu Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba atšaukė kelionę į Briuselį, kur turėjo susitikti su Europos užsienio reikalų ministrais.

Šią savaitę planuojamas J. Bideno vizitas Lenkijoje ir susitikimas su šios šalies prezidentu Andrzejumi Duda (Andžejumi Duda).

Nuo karo Ukrainoje pradžios Kyjive apsilankė ir kiti Vakarų lyderiai. Birželį į Ukrainos sostinę susitikti su V. Zelenskiu naktiniu traukiniu atvyko Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas), Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) ir tuometinis Italijos premjeras Mario Draghi (Marijus Dragis). Britų ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) Kyjive lankėsi lapkritį, netrukus po to, kai pradėjo eiti pareigas.

Tai pirmas J, Bideno, kaip JAV prezidento, apsilankymas karo zonoje. Jo pirmtakas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir ankstesni prezidentai Barackas Obama (Barakas Obama) bei George'as W. Bushas (Džordžas V. Bušas) savo prezidentavimo metais buvo nuvykę netikėtų vizitų į Afganistaną ir Iraką, susitikti su JAV kariais ir šių šalių lyderiais.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode