Sprogimas

didvyrisUkrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį (ketvirtadienį Lietuvos laiku) per savo pirmąją kelionę į užsienį po Rusijos invazijos pradžios tiesiogiai paprašė ilgalaikės JAV paramos, sakydamas, kad pagalba nėra labdara ir kad ji padėjo jo šaliai išlikti „gyvai bei gyvybingai“.

Praėjus trims šimtams dienų po to, kai Rusijos lyderis Vladimiras Putinas užpuolė Ukrainą, tikėdamasis greitai ją užkariauti, V. Zelenskis Vašingtone sutiktas kaip didvyris.

Tuo metu JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pasinaudodamas proga skyrė Ukrainai beveik 1,8 mlrd. dolerių (1,69 mlrd. eurų) karinėms reikmėms, įskaitant pirmą kartą suteiktą priešraketinės gynybos sistemą „Patriot“.

V. Zelenskis, kurio sumanumas bendraujant su žiniasklaida ir tvirtas elgesys padėjo sutelkti pasaulio nuomonę, vesdamas derybas Baltuosiuose rūmuose ir kreipdamasis į Kongresą vilkėjo jam įprastą žalią karinę aprangą.

Jis taip pat perdavė Ukrainos karių pasirašytą savo šalies vėliavą, ką tik parvežtą iš fronto linijos Bachmuto mieste Ukrainos rytuose.

Kongresui baigiant rengti naują 45 mlrd. JAV dolerių (42,3 mlrd. eurų) pagalbos paketą, V. Zelenskis išreiškė padėką ir sakė, kad naujieji metai kovojant su Rusija bus „lūžio taškas“.

„Nepaisant visų bėdų ir niūrių scenarijų, Ukraina gyvuoja ir klesti“, – sakė jis savo kalboje, sulaukusioje audringų ovacijų.

„Jūsų pinigai – ne labdara, o investicija i pasaulinį saugumą ir demokratiją“, – pridūrė Ukrainos lyderis.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi), kuriai V. Zelenskio priėmimas buvo vienas iš paskutiniųjų tokių pasirodymų prieš respublikonams perimant valdžią, prilygino šį kreipimąsi Winstono Churchillio (Vinstono Čerčilio) pasirodymui Kapitolijuje Kalėdų laikotarpiu 1941-siais, praėjus kelioms dienoms po Japonijos surengto Perl Harboro užpuolimo.

Ukrainos prezidentas nepabijojo paskatinti šių paralelių sugretinimo.

Lygindamas Ukrainos pajėgas su amerikiečiais Antrojo pasaulinio karo ir JAV nepriklausomybės karo frontuose, V. Zelenskis teigė, kad rusai „viską degina ir naikina panašiai kaip kita tironija“, turėdamas omenyje Hitlerį.

„Ukraina laikosi savo pozicijų ir niekada nepasiduos“, – pridūrė jis.

Kyjivas sulaukia didelio palaikymo Jungtinėse Valstijose, tačiau kai kurie respublikonų kraštutiniai dešinieji kritikuoja šią pagalbą, laikydami ją mokesčių mokėtojų pinigų švaistymu.

Kevinas McCarthy (Kevinas Makartis), kuris po trapios respublikonų pergalės kadencijos vidurio rinkimuose kitą mėnesį greičiausiai taps Atstovų Rūmų pirmininku, pagyrė V. Zelenskio kalbą, tačiau įspėjo, kad nesuteiks Ukrainai „tuščio čekio“.

„Manau, kad tai labai gera kalba. Jis išdėstė daugybę priežasčių, kodėl laisvasis pasaulis nori tęsti kovą. Mano pozicija niekada nesikeitė. Palaikau Ukrainą, bet niekada nepalaikau tuščio čekio. Mes norime būti tikri, kad už kiekvieną mūsų išleistą pinigų sumą būtų atsiskaitoma“, – sakė jis.

Paklaustas, ką prieš kalbą aptarė su V. Zelenskiu, K. McCarthy atsakė: „Kalbėjomės apie tai, kokioje padėtyje yra karas, ko mums reikia, kad galėtume laimėti?“

Šie konservatorių lyderio komentarai pasirodė kai kai kuriems jo partijos nariams nepritariant didesnės pagalbos Ukrainai teikimui. 

„Jūs niekada neliksite vieni"

J. Bidenas, vilkėdamas mėlynos ir geltonos spalvų – Ukrainos vėliavos – kaklaraištį, meiliai uždėjo ranką ant karo laikmečio lyderio peties, asmeniškai jį matydamas pirmą kartą nuo Maskvos invazijos pradžios.

„Jūs niekada neliksite vieni“, – bendroje spaudos konferencijoje jam sakė JAV prezidentas.

„Amerikos žmonės yra su jumis kiekviename žingsnyje ir mes būsime su jumis, mes būsime su jumis tiek, kiek reikės“, – pridūrė jis.

J. Bidenas teigė, kad amerikiečiai „giliai širdyje supranta, jog Ukrainos kova yra kažko daug didesnio dalis“.

„Neabejoju, kad kartu išlaikysime ryškiai degančią laisvės liepsną, ir ši šviesa išliks bei nugalės tamsą“, – kalbėjo Baltųjų rūmų šeimininkas.

J. Bidenas taip pat patvirtino dar 1,85 mlrd. dolerių (1,74 mlrd. eurų) iš anksčiau biudžete Ukrainai numatytų lėšų, įskaitant „Patriot“ sistemas, galinčias numušti sparnuotąsias ir trumpojo nuotolio balistines raketas.

Kyjivas baiminasi vis didėjančio raketų antpuolio – šalis pastaruoju metu kenčia nuo daugybės dronų, kurių didelę dalį Rusija nusipirko iš Irano, atakų.

Maskva bombarduoja energetinę ir kitą civilinę infrastruktūrą tuo metu, kai Ukrainoje įsivyravęs žiemos šaltis.

V. Zelenskis savo kalboje Kongrese nepraleido progos pabrėžti Irano, kurio atžvilgiu respublikonai beveik visuotinai pasisako už griežtą poziciją, vaidmenį.

Ukrainos vadovas į Jungtines Valstijas slapta išskrido iškart po rizikingo savo vizito į fronto liniją Bachmute, kur Ukrainos ir Rusijos kariai per pastaruosius du mėnesius patyrė didelių nuostolių.

Jis įteikė J. Bidenui apdovanojimą, gautą iš kapitono, mūšio lauke valdančio raketinės artilerijos sistemą HIMARS, kuri tapo itin svarbiu veiksniu, pakeitusiu situaciją fronte.

„Jis labai drąsus ir pasakė, kad atiduočiau jį labai drąsiam prezidentui“, – sakė V. Zelenskis.

Redaktorius Ignas Ramanauskas

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode