Sprogimas

GPAIS ataskaitų teikimas, kaip tai palengvinti?

Vis dažniau susiduriame su aplinkos tarša savo gyvenime, ne išimtis ir verslo subjektai, kurie turi laikytis prievolės ir tinkamai tvarkyti ne tik atliekas, bet ir įvairias pakuotes. Tam, kad nebūtų saviveiklos ir interpretacijų šioje srityje, bandant sugalvoti kaip galima būtų apeiti šiuos reikalavimus, nuo 2018 metų veikia vieninga gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinė sistema GPAIS, prie kurios prisijungus, galima sužinoti visus taikomus reikalavimus bei deklaruoti savo įmonės informaciją.

Ši sistema yra vertinga tuo, jog prisideda prie aplinkos apsaugos ir darnaus išteklių vystymo, kuris yra svarbi įmonių socialinės atsakomybės dalis. Be to, teikdama ataskaitas, įmonė gali įsivertinti savo išteklius ir optimizuoti jų sunaudojimą, atsisakant neperdirbamų medžiagų savo pakuočių gamyboje.

GPAIS ataskaitas gali pateikti tiek patys verslo subjektai, tiek samdoma iš išorės įmonė, teikianti šios veiklos administravimo paslaugas. Bet kokiu atveju, informacija privalo būti pateikiama ir fiksuojama kartą per mėnesį apskaitos žurnale. O planuojant išvežti atliekas iš įmonės teritorijos, privaloma deklaruoti visą informaciją ir sistemoje. Tai padaryti privalo pakuočių gamintojai, pakuotojai, įmonės importuojančios pakuotes į Lietuvos teritoriją. Taip pat ir tos įmonės, kurios gamina ir importuoja įvairius gaminius, baterijas, akumuliatorius, M1 ir N1 klasės transporto priemones; elektrą ir elektroninę įrangą; alyvą. Atliekų apskaitą veda ir GPAIS deklaruoja jų tvarkytojai, kurie vykdo atliekų eksportą ir importą, saugo jas nustatytą terminą, atsižvelgiant į jų pavojingumą, bei surenka iš įmonių ar prekiauja surinkimo paslaugomis kaip tarpininkai.

Jei nevykdote įsipareigojimų teikti ataskaitas ir deklaruoti jų apskaitą GPAIS, galima sulaukti nuobaudų, kurios gali siekti net daugiau nei 10 000 Eur. Tai laikoma ne tik aplinkosauginiu pažeidimu, bet ir įstatymo reikalavimų nesilaikymu, o tai tikrai kenkia įmonės reputacijai ir skaidriai veiklai. Kai informacija vedama rankiniu būdu, didėja klaidų atsiradimo galimybė. Padarytų klaidų taisymas užima papildomo laiko ir resursų. Norint to išvengti reikia optimizuoti procesą. Įsidiegus programinius įskiepius veikla bus automatizuota ir taip pagreitinsite ataskaitų teikimą.

Tad rekomenduojama nerizikuoti savo geru vardu ir pasitarti su savo srities ekspertais, kaip teisingai vykdyti pakuočių ir atliekų apskaitą, ją deklaruoti GPAIS sistemoje ir pildyti reikalingą dokumentaciją. Taip ne tik sužinosite aktualią informaciją, bet ir patys išmoksite tinkamai vesti reikalingą apskaitą.

22-134

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode